• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimo Kaimo reikalų komitetas pritarė  Seimo narių inicijuotam Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projektui. Siūloma nuo 2024 m. gegužės 1 d. ūkininkams leisti gaminti naminę degtinę ir kitus tradicinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 65 proc., rašoma pranešime.

Seimo Kaimo reikalų komitetas pritarė  Seimo narių inicijuotam Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projektui. Siūloma nuo 2024 m. gegužės 1 d. ūkininkams leisti gaminti naminę degtinę ir kitus tradicinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 65 proc., rašoma pranešime.

REKLAMA

Projekte numatomi apribojimai – šia veikla užsiimti galės tik tie ūkininkai, kurių ūkis yra įregistruotas Ūkininkų ūkių registre, kurie teikia kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas ir kurie Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai.

Svarstant projektą, Komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis pažymėjo: „Šiuo projektu taip pat siekiama nekontroliuojamą gamybą paversti kontroliuojama“. Gėrimai būtų gaminami, laikomi, vartojami ir parduodami tik gėrimus pagaminusiam ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje. Numatomas apribojimas pagaminamam kiekiui – ne daugiau kaip 1000 litrų per kalendorinius metus.

REKLAMA
REKLAMA

Komitetas siūlo pagrindiniam Seimo Ekonomikos komitetui projektą tobulinti, užtikrinant alkoholinių gėrimų gamybai, klasifikacijai, prekybai taikomų Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus, papildant projektą licencijavimo nuostatomis. Siūloma Administracinių teisės pažeidimų ir Baudžiamajame kodeksuose įtvirtinti nuostatas dėl atsakomybės už šios veiklos pažeidimus.

REKLAMA

Šiuo metu Lietuvoje yra draudžiama gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus, išskyrus fizinių asmenų asmeniniam naudojimui gaminamus natūralios fermentacijos alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 18 proc. (alaus – ne didesnė kaip 9,5 proc.). Žemės ūkio ministerijos duomenimis, iš beveik 300 sertifikuotų tautinio paveldo maisto produktų gamintojų, ūkininkų yra apie 70.

Tikimasi, kad Seimas dėl šio projekto priims sprendimą šioje Seimo sesijoje.

Veryga „Nežinau, ar reikia tokį paveldą saugoti“

Balandžio 18 d. TV3 televizijos laidoje „Dėmesio centre“ žurnalistas Edmundas Jakilaitis kalbėjosi su pataisų iniciatoriumi, Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnu Eugenijumi Gentvilu, bei Seimo Sveikatos reikalų komiteto nariu Aurelijumi Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Policija kasmet pradeda ikiteisminius tyrimus dėl nelegalios naminės degtinės gamybos. Tačiau A. Veryga abejoja, kad siūlomas įstatymas tai padėtų išspręsti. 

„Pirmiausia reikėtų užduoti sau klausimą, ar tie ūkininkai ir varo (naminę degtinę, – red.), ir ar mes čia apie tą kontingentą ir šnekame.  

Jeigu mes kalbame apie kaimo turizmo sodybas, kažkokias degustacijas ir pan., tai manau, kad kontingentas, kuris prisivaro abejotinos kokybės, tai yra visai ne tas, apie kurį čia dabar yra kalbama. <…> Manau, kad tie argumentai dėl nelegalios rinkos mažėjimo, jie yra labai pritempti. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl, kad bendrai žmonės valstybėj, kuri tampa tokia išsivyščiusia ekonomiškai, tampa savotiškais tinginiais. Ir virti kažką miške – tai yra darbas, tai rimtas užsiėmimas, kuris reikalauja laiko. Jei nori prigert, yra daug paprastesnių būdų, todėl žmonės, kurie turi rimtų problemų, mes jų neišspręsim“, – sako A. Veryga.  

Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys sako abejojantis, ar tokį paveldą reikėtų išsaugoti.  

„Aš tik nežinau, ar reikia tokį paveldą saugoti, nes klausimas, kokio tikslo mes norime pasiekti. Ar norim išsaugoti visuomenės sveikatą, ar kažkokius reiškinius, kuriuos, kaip valstybė, deklaruojame, kad norime mažinti ir atsisakyti“, – pastebi A. Veryga.  

Visą laidą žiūrėkite straipsnio viršuje.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų